Domowa kuchnia
CIASTO DO PIEROGÓW
Standardowa kula ciasta waży 400g. Na Państwa potrzeby możemy przygotować odpowiednią gramaturę ciasta, inną niż standardowa.
Ciasto dostępnie również do sprzedaży detalicznej w jednostkowym opakowaniu.
Składniki:
Mąka pszenna, woda, margaryna, olej roślinny uniwersalny, sól.
Sposób przygotowania do spożycia:
Ciasto rozmrażaj w opakowaniu lub przykryte miską albo talerzem (by nie obeschło) w temperaturze pokojowej około 5 godzin. Rozmrożone ciasto chwilę zagnieć podsypując uprzednio blat (lub stolnicę) mąką. Następnie ciasto podziel na 4 części. Trzy części przykryj folią spożywczą (zapobiegnie to wysuszeniu się ciasta), a czwartą część rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy/stole/ blacie. Za pomocą szklanki wykrawaj z rozwałkowanego ciasta koła. Na każde wykrojone kółko ciasta nałóż mniej więcej łyżeczkę farszu (ciasto jest elastyczne i dobrze się rozciąga, zatem wskazane jest nałożenie sporej ilości farszu). Zlep końcówki koła, uważając by nie zrobić dziurek w cieście. Zwróć uwagę, by nie zostawić nie do końca zlepionych części (grozi to rozklejeniem się pieroga podczas gotowania). Gotuj pierogi we wrzącej wodzie. Kiedy wypłyną na powierzchnię wody, gotuj je jeszcze przez około 2 minuty.
Produkt surowy, mrożony do obróbki termicznej.
Przechowywać w temperaturze -18°C.
Termin przydatności do spożycia – 6 miesięcy.
CIASTO KRUCHE
Do wypieków drobnych- ciasteczek, babeczek oraz spodów bazowych do ciast
Standardowa kula ciasta waży 400g. Na Państwa potrzeby możemy przygotować odpowiednią gramaturę ciasta, inną niż standardowa.
Ciasto dostępnie również do sprzedaży detalicznej w jednostkowym opakowaniu.
Składniki:
Mąka pszenna, margaryna, cukier puder, proszek do pieczenia.
Sposób przygotowania do spożycia:
Ciasto rozmrażaj w opakowaniu lub przykryte miską albo talerzem (by nie obeschło) w temperaturze pokojowej około 5 godzin. Rozmrożone ciasto chwilę zagnieć podsypując uprzednio blat (lub stolnicę) mąką. Następnie ciasto podziel na 4 części. Trzy części przykryj folią spożywczą (zapobiegnie to wysuszeniu się ciasta), a czwartą część rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy/stole/ blacie. Za pomocą foremek wykrawaj z rozwałkowanego ciasta ciasteczka lub układaj ciasto w foremkach na babeczki. Ciasto można wykorzystać również jako spód do sernika, szarlotki, tarty lub innego dowolnego ciasta. W przypadku drobnych wypieków piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C na złoty kolor. Gdy ciasto stanowi bazę do ciasta, spód należy podpiec ok 10min w 180 st. C, nałożyć odpowiednie dodatki i dalej piec ciasto według przepisu.
Produkt surowy, mrożony do obróbki termicznej.
Przechowywać w temperaturze -18°C.
Termin przydatności do spożycia – 6 miesięcy.
CIASTO DROŻDŻOWE
Do słodkich wypieków
Składniki:
Mąka pszenna, margaryna, proszek mleczny, woda, drożdże piekarnicze, cukier, sól
Standardowa kula ciasta waży 400g. Na Państwa potrzeby możemy przygotować odpowiednią gramaturę ciasta, inną niż standardowa.
Ciasto dostępnie również do sprzedaży detalicznej w jednostkowym opakowaniu.
Sposób przygotowania do spożycia:
Ciasto rozmrażaj w opakowaniu lub przykryte miską albo talerzem (by nie obeschło) w temperaturze pokojowej około 5 godzin. Rozmrożone ciasto powinno zwiększyć swoją początkową objętość o około 50%. Wyjmij ciasto na posypany uprzednio blat (lub stolnicę) mąką i rozwałkuj na prostokąt. Posmaruj ciasto ulubionymi dodatkami, zwiń w rulon i przełóż do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, zrób nożem kilka ukośnych nacięć na powierzchni ciasta. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C około 45 minut, na złoty kolor. Z ciasta przygotujesz również wyśmienite bułeczki z nadzieniem, paluchy, rogaliki, itp. W przypadku drobnych wypieków, po nadaniu im właściwego kształtu, posmarować roztrzepanym jajkiem oraz odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 30 min. Następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C na złoty kolor.
Produkt surowy, mrożony do obróbki termicznej.
Przechowywać w temperaturze -18°C.
Termin przydatności do spożycia – 6 miesięcy.
CIASTO DO PIZZY
Do samodzielnego przygotowania pizzy w warunkach domowych.
Standardowa kula ciasta waży 400g. Na Państwa potrzeby możemy przygotować odpowiednią gramaturę ciasta, inną niż standardowa.
Ciasto dostępnie również do sprzedaży detalicznej w jednostkowym opakowaniu.
Składniki:
Mąka pszenna, woda, sól, olej rzepakowy, płatki ziemniaczane, soda, cukier, drożdże piekarskie, gluten pszenny.
Sposób przyrządzenia:
Kulkę ciasta należy rozmrozić. Można ją w tym celu wyjąć na noc z mrożni do lodówki. Rano należy ją przełożyć w ciepłe miejsce w celu wzbudzenia w cieście procesu fermentacji drożdżowej. Najczęściej ciasto jest gotowe do użytku po osiągnięciu temperatury 18 *C. Po wyrośnięciu, ciasto powinno zwiększyć swoją objętość o ok. 50%. Wówczas, jeżeli nie chcemy ciasta przeznaczyć natychmiast do wyrobu pizzy, należy je przełożyć do lodówki, aby wstrzymać proces fermentacji.
Wyrośniętą kulkę ciasta należy lekko obtoczyć mąką (nie ugniatać!). Wyrobić z kulki placek żądanej wielkości. Blat roboczy przespać lekko mąką. Położyć na blacie roboczym placek i podziurkować jego wnętrze rolką dziurkującą lub widelcem ( nie dziurkujemy brzegu placka do szerokości ok. 2 cm, jeżeli chcemy, aby brzeg placka wyrósł). Przed pieczeniem brzeg placka można lekko przesmarować olejem, dzięki czemu zarumieni się w czasie pieczenia. Nałożyć sos, ser i dodatki. Piec w temp. 240*C przez 9-10 minut.
Produkt surowy, mrożony do obróbki termicznej.
Przechowywać w temperaturze -18°C.
Termin przydatności do spożycia – 6 miesięcy.